Historik

Snapphaneturen går i de historiska omgivningarna (sluttningarna) kring Hovdala slott. Hovdala slott ligger nära Finjasjöns södra strand i Hässleholms kommun och utgör ett av de främsta minnesmärkena från snapphanetiden i Skåne. Hovdala finns omnämnt i urkunder från början av 1100-talet, men borgen uppfördes ursprungligen på 1300-talet och skall då ha legat på en av kullarna i sydost. Sin nuvarande placering fick Hovdala vid början av 1500-talet.

Hässleholms CK stod för värdskapet i svenska mountainbikecupen tre år i rad (-92, -93 och -94) och tog med de fysikt krävande banorna på Göingeåsen definitivt död på myten om Skåne som ett platt landskap. De lyckade arrangemangen ledde till att det norska MTB-landslaget förlade ett av sina träningsläger inför säsongen -95 till Hässleholm. Samma år som O-ringen hade Hässleholm som centralort (1995) genomfördes första upplagan av Sveriges stigrikaste långlopp, då kallat O-turen, på Hovdalafältet och Göingeåsen. Tävlingen bytte året efter namn till Snapphaneturen och kördes då av många som en genomkörare inför Finnmarksturen.

Snapphaneturen 2004 blev tyvärr inställd pga stora områden av skogsavverkning. Stora insatser gjordes för att försöka få till en körbar bana men vi misslyckades. Vi valde därför att ställa in det årets upplaga. Målet för 2005 var att arrangera en ”vanlig” cuptävling. Vår egen Mulle (inte Mulla) Lennart var dock av en annan åsikt. Han rekade ut en bana som såg helt annorlunda ut än den som vi brukade ha. Varvet blev hela 32 km långt.

277960_10151032357762599_672587367_o

För att behålla epitetet ”Sveriges stigrikaste långlopp”, utvecklades banan under de kommande åren. När Snapphaneturen stod som värd för MTB-Marathon SM 2010 mätte varvet 38 km och flera grusvägssträckor ersattes av nya stigpartier. Banan fick idel lovord och 2012 avgjordes MTB-Marathon SM återigen runt Hovdala slott. Magnus Darvell (Svensk mästare) tyckte att ”Snapphaneturen har Sveriges i särklass roligaste bana” och Alexandra Engen (Svensk mästarinna) tyckte att ”Tävlingsbanan var så härlig att köra att jag stundtals glömde av att det var tävling”. I augusti 2013 arrangerades för tredje gången MTB-Marathon SM på Hovdala.